Senin, 04 Februari 2019

See you miss Maria from Philippines

Oleh : Anatta Sannai -Guru Pamong-

Ibu Maria Lourdes D Heyres, Guru tamu di MTs PKP berasal dari Filipina dalam program SEA Teacher Project.
Sebuah kehormatan dapat memberikan sambutan perpisahan bagi Ibu Maria.

Dalam sambutan ini saya sampaikan bahwa ada 3 tipe guru yaitu, Guru Baik dan Guru Hebat serta Guru Menginspirasi.
Ibu Maria adalah guru menginspirasi karena kegigihannya dalam berjuang menjadi guru yang profesional, walau beragama Roman Katolik dia berusaha menggunakan kerudung pada saat mengajar di MTS PKP sebuah lembaga pendidikan yang Islami.
Alasan beliau menginginkan memakai kerudung adalah bisa mendapatkan rasa kenyamanan dalam berhubungan dengan murid di MTs PKP.
Rasa nyaman dalam berinteraksi dengan siswa merupakan instrumen penting ketika proses pembelajaran.Dan Ibu Maria berhasil, siswa dapat memperoleh pembelajaran yang menyenangkan dari Ibu Maria.
Saya tidak ingin mengucapkan selamat jalan tapi sampai jumpa.
Jadilah guru profesional di Filipina

English version
Guest teachers at PKP MTs from the Philippines in the SEA Teacher Project program.
It is an honor to be able to give a farewell address to Miss Maria.
In this speech I convey that there are 3 types of teachers, namely, Good Teachers and Great Teachers and Inspiring Teachers.
Miss Maria is an inspiring teacher because of her persistence in struggling to become a professional teacher, even though she is Roman Catholic, she tries to use a veil when teaching in MTS PKP an Islamic educational institution.
The reason she wanted to wear a veil was to get a sense of comfort in dealing with students at PKP MTs.
Comfort in interacting with students is an important instrument during the learning process. And Ibu Maria is successful, students can get fun learning from Ms. Maria.
I don't want to say goodbye but see you.
Become a professional teacher in the Philippines